Преди няколко дни имах възможността да посетя онлайн презентация на създателите на Canistore. Ето какво се случи.

Като специалист по дигитален маркетинг, винаги се стремя да откривам какви иновативни начини съществуват, които да помагат на онлайн творците да споделят своята работа. Особено се интересувам от Web3 пространството. Вярвам, че точно то ще осигури повече свобода на творците да споделят свободно своята работа и да верифицират дигиталната си интелектуална собственост. Всичко това с премахване на необходимостта да споделят приходите си с Web2 платформи като посредници. 

Ако вече не е ясно на всички, моите предпочитания клонят към Internet Computer.

В последните месеци се срещнах с много интересни хора от IC общността, които бяха така любезни да ми предоставят цялата информация, която ми е нужна, за да разбера как работи тази нова технология и какви са нейните предимства. И това е само началото. 

Срещата, на която бях поканена, имаше за цел да ни запознае с нов начин за съхранение и споделяне на съдържание. Ако кажа, че ентусиазмът в очите на главния изпълнителен директор на Canistore, Бари Пейсли, и неговия екип беше вдъхновяващ, би било подценяване. Разбира се, моето съзнание беше разтърсено за пореден път. 

С няколко думи Canister е децентрализирана платформа, която живее в интернет компютъра и в която можете да споделяте съдържание. Ако сте човек на изкуството, това би бил най-лесният начин да печелите и да притежавате 100% от съдържанието си. Файловете, които качвате, ще се съхраняват като NFT. 

В предишна публикация в блога говорих за това как децентрализираните социални медии могат да предоставят на творците така необходимата свобода да споделят работата си и да я лицензират чрез блокчейна #IC. Възможността да притежавате на собствените си творения на 100%. Процесът е прост, а Canistore е тук, за да ни помогнат да напреднем с един нов начин, по който можем да споделяме творчеството си онлайн.

Нека допуснем, че Вие сте музикант и искате да лицензирате собствената си музика, за да получавате приходи всеки път, когато някой я използва. В Canistore просто трябва да създадете своя акаунт и да преминете през кратка проверка на онлайн присъствието Ви като музикант. След тази проверка Вие вече можете да започнете да качвате вашите творения на платформата.

Но как Canistore се превърна в това, което е днес и как би се развила в бъдеще? 

Най-основната причина за появяването на даден продукт е нуждата от решение на определен проблем. Разбира се, този, който е предизвикал появата на Canistore, е нещо доста често срещано сред web2 базираните платформи за споделяне на съдържание. 

Понастоящем всички създатели на съдържание споделят работата си в Youtube, SoundCloud, Spotify и т.н., което им пречи да печелят пълната сума, която заслужават, или просто не могат да печелят адекватно и да запазят правата върху интелектуалната си собственост. Всички знаем, че всички настоящи приложения за социални медии отнемат около 50% от всички приходи, получени чрез целеви реклами, гледания и последователи. Вече сме зачатвали тази тема в друг блог пост.

Това, което е хубаво относно Canistore e, че платформата е разработена от артисти, които са се сблъсквали с тези проблеми. Ако погледнате представянето на г-н. Бари Пейсли в Medium , ще видите, че просто няколко идеи относно развитието на споделимото съдържание в интернет върху блокчейн технология, са били достатъчни да запалят искрата. И само няколко месеца по-късно, той вече създава своят екип от експерти и съветници. Те се свързват около идеята за финансова независимост на онлайн творците.

Нека да обърнем внимание на няколко термина, за да можем по-добре да разберем каква точно е идеята на Canistore. 

Протокол за лицензиране (dApp)

Лицензирането е методът, който фирмите и физическите лица прилагат, когато използват съдържание, създадено от някой друг. В повечето случаи междинните звена вземат до 50%, когато някой използва съдържание на друг създател от продуцентски компании. 

Лицензионният протокол на Canistore доказва собствеността чрез времеви маркери. Той включва и правно обвързващо споразумение с глобално признаване. Това означава, че всеки автор, който лицензира работата си в Canistore, може да я разпространява във всяка платформа за споделяне на съдържание, като запазва 100% собствеността си върху нея. 

Cani - Токенът на общността

В основата на екосистемата е токенът Cani, който най-вече позволява на създателите лесно да монетизират съдържанието си. 

Това означава, че чрез собствения токен на Canistore цялото съдържание в платформата може да се управлява от общността, която го притежава, вместо от компания посредник, която взема общи решения от името на своята общност. 

Какво следва за Canistore?

Понастоящем екосистемата Canistore е налична само в алфа-стадий, което означава, че в момента можете да кандидатствате само за ранен достъп до мобилната версия. След като получите достъп, можете да създадете свой профил, да качвате съдържание, да лицензирате съдържание и да разглеждате различни колекции, качени от други артисти, които в момента тестват приложението. 

Можете да кандидатствате за ранен достъп от тук.

Много се вълнувам да проследя пътуването на Canistore. И определено ще държа очите си отворени за всички нови функции и новини, които ще се появят. Смятам, че това е един от най-обещаващите dApps, които в момента се развиват в интернет компютъра. Следете моя блог за още статии по темата. 

Какво още бихте искали да видите в Internet Computer в бъдеще?